Àgora Ciutadana de Badalona

Sumem lluites. Construïm alternatives

Acta del Debat sobre coordinació entre entitats en lluita a l’Àgora Ciutadana de Badalona

931346_371606719607006_262137592_nActa de la reunió general de coordinació celebrada a la tarda del 25 de maig a Pl. Trafalgar de Llefià, durant l’Àgora Ciutadana de Badalona.

Comença el debat sobre com coordinar les lluites entre les diferents entitats i donar continuïtat a l’àgora ciutadana; així com establir uns primers objectius i accions comunes (durada aproximada dues hores): 

 • Un company proposa fer una coordinadora continuada d’entitats en lluita i tenir una agenda conjunta.
 • Un company valora molt positivament l’àgora del dia present, segons la seva opinió demostra ganes de coordinar lluites, i que aquesta avança i evoluciona, comenta que fa un parell d’anys aquesta àgora no s’hagués pogut fer. Creu que cal una coordinadora permanent; recolza l’agenda conjunta per no trepitjar-nos i recolzar-nos en les accions. Creu que la coordinadora hauria de ser un espai de discussió política amb debats i conclusions públics i oberts. Remarca el paper del moviment 15M en aquest sentit; popularitzant aspectes com la nacionalització de la banca… Opina que calen manifestos, llençar campanyes… Ha d’ésser un espai polític on plantejar un programa mínim local, però no només això, també extrapolar-ho a un àmbit nacional i internacional. És una oportunitat històrica. Creu que amb una reunió cada 15 dies seria suficient.
 • Es proposa el local de l’Ateneu Roig com a punt de reunió per a la coordinadora d’entitats. Proposen el 7 de Junt com a data per a la primera reunió.
 • Una companya opina que abans de parlar de periodicitat de les reunions s’han de concretar objectius i després valorar la periodicitat de les reunions.
 • Un company menciona la vaga de fam d’uns treballadors del carrer Coll i Pujol, comenta que aquestes persones necessiten aigua, sals minerals i sucre, així com menjar bàsic per a les seves famílies. A més a més, calen mantes, coixins i suport moral. Els dimarts i dimecres de 17 a 19h hi ha un punt de recollida a Coll i Pujol 56.
 • Un company proposa crear un googlegroups, una web i una agenda conjunta.
 • Una companya creu que cal donar continuïtat a la jornada d’avui on cal donar prioritat a coordinar lluites i que arribi tota la informació d’aquestes a la resta d’entitats. Tenir com objectius el debat polític i la mobilització. Proposa el suport a la vaga de fam. Creu que s’han anar obrint escletxes en el govern, i proposa que els dimarts finals de mes es celebri un ple alternatiu i ciutadà al ple municipal a la plaça de la Vila, a on es tractin els mateixos temes que en el ple oficial o d’altres d’interès. En definitiva, començar a crear un contra-poder, el poder del poble.
 • Un company esmenta el funcionament de la Plataforma en lluita de l’hospital de Bellvitge a on usuaris i treballadors treballen conjuntament. Proposa anar als hospitals i CAP’s i fer accions en aquest sentit. Proposa recollir signatures per denunciar els hospitals i el seu funcionament actual. Comenta que el dia 31 de Maig hi haurà una acció a Can Ruti.
 • Un company felicita a Badalona indignada per la iniciativa de l’Àgora. Comenta que veu molt positiu que avui s’hagi tractat el tema del model energètic en els debats del matí, ja que és un tema silenciat mediàticament; tot i ésser el motor de la injustícia que estem patint. Creu que hem d’implicar-nos en la lluita contra el projecte de la MAT a BDN. Li ha agradat veure gent jove en aquest debat. Comenta que el nostre model energètic està obsolet i es herència del franquisme, en el qual es prioritza l’energia nuclear. Recolza la proposta de fer servir l’Ateneu Roig per a les reunions de la coordinadora d’entitats i recolza la idea de crear una agenda conjunta. Proposa la ocupació d’un espai públic, per exemple un centre cívic i convertir-ho en punt de trobada.
 • Un company de la plataforma Nou Barris Cabrejat, format per 110 associacions, ens explica la seva experiència. Comenta que tenen com a objectiu crear un contra-poder front el neoliberalisme. Tenen un decàleg de les lluites i cada mes un sector proposa una acció a la qual participen tots/es. El dia 15 de cada mes fan una acció política, no sectorial (bancs, corrupció…).
 • Un company dels iaioflautes ens explica el seu funcionament i que el grup de Badalona sobre tot participa en les accions de Barcelona. Comenta que ells fan una assemblea a on es decideixen unes accions i després un grup més reduït de persones concreta els detalls, els quals són “secrets” fins el dia de l’acció per evitar que la policia es personi al lloc. Recolza les reunions a l’Ateneu Roig i temporalment.
 • Un company comenta que hem de treballar en xarxa i començar per coses senzilles que ens permetin conèixer-nos, prendre confiança. Recolza la idea de fer una agenda comuna com a primer treball a plantejar-nos. Com a segon objectiu, anar prioritzant esforços en algunes convocatòries. Creu que és bona la coordinació per compartir coneixements i experiències. Proposa fer un mitjà de comunicació per arribar a més gent, superar el tema digital i reprendre la difusió al carrer.
 • Un company creu que la utilitat de la coordinadora és crear debats polítics partint de coses concrets com la tancada de Can Ruti o les tancades a les escoles… La coordinadora ha de fer d’altaveu d’aquestes lluites. Recolza la idea d’una agenda comuna. Proposa una coordinadora no només d’entitats, sinó també com una coordinadora d’activistes per sumar molta més gent.
 • Una companya recolza el suport als vaguistes de Coll i Pujol i creu que la coordinadora ha de servir per fer accions no només informar. Comenta que el dia 31 de Maig Can Ruti diu Prou convoca a la gent a les 12h. Hi ha una cursa a Can Ruti a on assistiran les autoritats del sector sanitari.
 • Un company comenta l’acció per demà d’una excursió dins del marc de donar suport als vaguistes de Coll i Pujol.
 • Un company menciona que s’ha de vigilar amb les accions que es comenten en un espai públic per temes de seguretat.
 • Un company ratifica que cal una coordinació de les lluites que no vol dir unificar-les. Creu que els objectius han de ser informar, crear mecanismes de comunicació i difusió; així com crear una estratègia conjunta per a les mobilitzacions. Sobre la proposta del mitjà de comunicació esmenta que és un objectiu molt ampli; si es fa en paper això té uns costos, però que es podrien fer pancartes, octavetes, fanzines, etc. Puntualitza que cal difondre els problemes que té Badalona.
 • Un company exposa que l’objectiu ha d’ésser com organitzar-nos per colpejar juntes; la ciutadania hem de plantejar-nos recolzar les lluites dels sectors concrets. Creu que hem de plantejar-nos el tema dels pressupostos; l’ajuntament de BDN té un deute que hem de pagar més enllà del 2022 per aquest motiu no podrà fer inversions. Recolza els plens alternatius perquè ens donaria força.
 • Un company creu que la coordinadora ha de servir per passar al contraatac. Recolza el mitjà alternatiu de comunicació perquè serveix per comunicar però també per aglutinar. Proposa fiscalitzar l’acció del govern local, perquè tenim un govern feixista i ho hem de parar; en aquest sentit les entitats ens hem adormit. Recolza el ple alternatiu i el suport als vaguistes. Proposa que la coordinadora doni suport davant casos de repressió.
 • Un company esmenta la lluita dels treballadors de la neteja del propi ajuntament, i que el dia 14  de juny es celebra el judici pels encausats del 20N, als quals demanen 4 anys de presó, demana solidaritat.
 • Un company comenta que sobre la idea del mitjà de comunicació ens podem emmirallar en Café Amb Llet i el component social de la seva revista.
 • Un company comenta que hem de fer autocrítica i que ens hem de preguntar perquè no som capaços d’arribar a més persones, perquè no som capaços de mobilitzar-les i com ho podem fer.
 • Un company recolza la proposta de l’alliberament d’un espai i proposa crear un grup de treball sobre aquest tema.
 • Un company agraeix a Badalona Indignada la iniciativa de l’Àgora. Creu que es important marcar objectius que puguem portar a terme; a curt, mig i llarg termini. A mig termini podríem plantejar-nos l’ocupació. Creu que cal que la coordinadora sigui autogestionada per no dependre d’entitats externes. Proposa que els últims dimarts de més podria ser l’espai on trobar-nos, en el ple alternatiu. Proposa treballar, més endavant, a nivell de districte i barri també. Proposa canviar el nom de l’Àgora ciutadana, creu que per l’acció d’avui estava molt bé però plantejar-nos un nom més reivindicatiu. Proposa matisar el manifest per acotar qui no té cabuda en aquest espai. Recolza la vaga de fam i creu que cal atacar l’ordenança de civisme com es fa a altres localitats.
 • Un company menciona que dimarts vinent, 28 de maig, l’assemblea d’aturats ha convocat una manifestació a les 18h des del Plaça Països Catalans fins a Plaça de la Vila i que la lluita anirà conjuntament amb la del personal de neteja local. Essent un bon dia per començar la discussió en el Ple alternatiu.
 • Una companya recolza la idea de crear un mitjà de comunicació, el suport a la vaga de fam i la idea de fer plens alternatius combinats amb una protesta; tractant temes de reivindicació o d’actualitat.
 • Un company recolza fer un mitjà de comunicació, donar suport als vaguistes de fam i fer plens alternatius. Proposa començar pel proper dimarts, recolzant la mani de l’assemblea d’aturats, passar per a on estan els vaguistes de fam, concentrar-nos a la plaça de la vila amb els treballadors del servei de neteja municipal i realitzar el ple municipal alternatiu. Recollir els objectius que es van aprovar a la moció del ple municipal contra l’atur i exigir que es vagin afegint.
 • Un company expressa que les lluites s’inicien en un espai amb poca gent i es van estenent a poc a poc. En el cas dels iaioflautes que s’estan implantant a la resta de l’Estat, d’Europa i del món, fins i tot, al Japó.
 • Una companya proposa passar a fer votacions ja que les propostes es repeteixen i així anar concloent.
 • Una companya comenta que l’Assemblea d’aturats ha demanat la paraula al ple municipal de dimarts i demanen el suport de totes les entitats.
 • Una companya proposa organitzar un dia de festa a la ciutat i ser visibles a totes les places. Reivindica fer política al carrer.
 • Un company informa que el dia 1 de Juny hi ha convocada una manifestació a Barcelona contra la Troika a les 19h. A la plaça Universitat.
 • Un company de nou barris, informa que el proper 8 de juny a l’Ateneu Popular de Nou Barris, es crearà un espai polític d’esquerres. Un projecte polític i social.

S’ACORDA:

 • Crear l’espai de coordinació permanent i continuat. Queda a debatre el nom d’aquesta coordinadora.
 • Crear una agenda conjunta.
 • Trobar-nos, de moment, a l’Ateneu Roig C/ Carretera Antiga de València, 60A.
 • Fer la primera reunió el 7 de Juny a les 20h a l’Ateneu Roig.

ORDRE DEL DIA:

  • Mitjà de comunicació alternatiu.
  • Com organitzar l’agenda conjunta.
  • Ocupació d’espais
 • Fer un ple municipal alternatiu l’últim dimarts de cada mes a la plaça de la Vila.
 • El proper, 28 de maig, donar suport a la manifestació de l’Assemblea d’aturats, visitar als companys en vaga de fam i anar cap a la plaça de la vila.
  • A la plaça, parlar del tema laboral: aturats, companys en vaga de fam i del conflicte del personal de neteja municipal.
 • Donar suport als companys en vaga de fam de l’empresa Comroc i anar demà, 26 de maig, d’excursió. Convoquem a les 17h a Coll i Pujol.
 • Donar suport al personal de neteja municipal els dilluns i dimarts les 8,30h a la Plaça de la Vila.
 • Donar suport a l’acció de Can Ruti. Es convoca el 31 de maig a les 12h.

Informació

This entry was posted on 28 Mai 2013 by in Actes.

Categories

Mai 2013
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Contra la repressió al Comitè de suport amb els vaguistes de fam de Comroc

Campanya “No Marxis sense hora, hi tens tot el dret”

Àlbum de fotos del #TramProgrés de la #ViaCatalana

L’Àgora Ciutadana de Badalona necessita tot l’entusiasme…

A %d bloguers els agrada això: