L’inici de l’endarrerida tardor va portar, com cada dimarts de final de mes i coincidint amb el ple de l’Ajuntament, el passat 29 d’octubre, el tercer Ple Municipal Alternatiu, a la plaça de la Vila.
El Ple Municipal Alternatiu és una iniciativa de l’Àgora Ciutadana de Badalona, conglomerat de diverses entitats en lluita de la ciutat. Aquests plens alternatius es promouen amb la voluntat d’establir un mecanisme que doni forma al profund malestar que hi ha al carrer, alhora que posen en evidència l’abisme que separa la casta política (tan el govern com l’ oposició) amb les classes populars de la ciutat, i amb l’objectiu de sumar lluites i construir alternatives que revoquin l’actual situació.
L’Àgora aglutina els diversos crits de protesta deguts en gran part a l’enorme injustícia que desprèn, justifica i utilitza aquest sistema social i econòmic on vivim per tal de garantir la supervivència d’ell mateix, fagocitant el seu voltant; perquè el capitalisme s’alimenta del poble, i en els darrers temps, la necessitat del sistema de perviure i d’allargar-se, d’aferrar-se amb ungles i dents, ha fet que la màscara caigués i veiéssim un cop més l’essència del sistema més proper: retallades, violència, crueltat, desnonaments, pèrdues de drets laborals, etc.
No es pot generalitzar però es pot dir que malauradament una part considerable de les persones que s’asseuen dins el consistori són responsables de l’actual situació, o com a mínim, ajuden a perpetuar l’immobilisme d’un sistema intensament injust, beneficiant a una minoria, i potenciant la degradació de la qualitat de vida de la classe treballadora.
El dimarts 29 d’octubre, mentre dins l’ajuntament els discursos buits i les maltractades paraules emprades per alguns professionals de la política quedaven encadenades surant dins l’atmosfera institucional, al carrer, a la plaça de la Vila, diverses entitats de diferents caràcters, informaven, debatien, empoderaven i s’empoderaven per fer germinar l’embrió amb el qual capgirar aquest sistema opressiu.
Durant aquests tres plens alternatius s’han parlat de diverses temàtiques: des d’explicar el pervers mecanisme del deute, que ens està empobrint cada dia mes, fins a qüestionar-nos el model energètic, a parlar dels problemes de mobilitat que posen de manifest la inutilitat del consell de mobilitat plantejat des de la burocràcia, fins a la rebaixa de les pensions, presentació exposada pels iaioflautes en el darrer ple al carrer.
S’ha fet ressò de la problemàtica amb l’empresa Comroc. Primer, visibilitzant la vaga de fam de 28 dies de 4 treballadors, víctimes de la posició privilegiada de la qual gaudeixen els empresaris, que tot i tenir sentències judicials favorables als treballadors, són immunes a les conseqüències. També s’ha parlat de la repressió patida per persones que solidàriament es van acostar als treballadors en vaga de fam per donar suport i, que temps després han rebut denúncies per part de l’empresari.
L’assemblea de persones aturades de Badalona també ha denunciat en el ple alternatiu la problemàtica de l’atur. Badalona té mes de 25000 persones en aquesta situació i 9000 no tenen cap subsidi. A mes, qüestionen el servei IMPO de l’ajuntament, posant en evidència la foscor que envolta la gestió del servei i les males praxis que se’n pot derivar. Relacionat amb l’empobriment de la població també s’ha parlat de la problemàtica de l’habitatge i ha quedat palès dissortadament altra vegada, que les conseqüències negatives, els plats trencats, els paga qui més desprotegida està.
Ha donat sortida a la campanya de protesta, com la que s’ha iniciat a Can Ruti, anomenada “No marxis sense hora, hi tens tot el dret” per denunciar la manipulació de les llistes d’espera i la vulneració dels drets de la ciutadania.
En conclusió, els plens municipals alternatius tracten sobre diversos temes, realitats del dia a dia, situacions quotidianes, que acostumen a estar fora de l’àmbit institucional (o si hi son, no reben les solucions adequades) però que ens toquen molt d’a prop i és més que necessari que el poble en parlem, ho debatem, i actuem.