Àgora Ciutadana de Badalona

Sumem lluites. Construïm alternatives

2ª Àgora Badalona: Territori, medi ambient i energia

TAULA-DEBAT 2ª ÀGORA BADALONA EN MATÈRIA DE TERRITORI, MEDI AMBIENT, SOSTENIBILITAT, ENERGIA I MOBILITAT

 

1r. Territori: Badalona ciutat ecològicament insostenible

“La humanitat té a les seves mans aconseguir que el desenvolupament sigui sostenible, és a dir ,assegura que satisfaci les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves” Informe Brundtland

(Comissió Mundial del Medi Ambient i el Desenvolupament de les NN.UU. 1987)

 

Aquesta definició de sostenibilitat inclou també d’altres conceptes importants com per exemple el de límit, el de justícia social, de la necessitat de canvi de model econòmic, de la democràcia participativa i vinculant, de la solidaritat i cooperació internacional per la pau, el desarmament i el desenvolupament sostenible, etc.

Municipi costaner amb una estreta franja litoral fins a la serralada, Badalona està fortament condicionada per l’impacte urbà, la desvertebració viària i el caos circulatori imposat pel dèficit de transports públics de qualitat. Ciutat sobre construïda i sobre dimensionada, fa molt que la nostra ciutat ha superat tots els límits a mercè d’una voracitat especulativa que no ha trobat aturador fins a l’esclat de la bombolla immobiliària.

Atesa l’enorme pressió immobiliària i demogràfica que ha patit històricament, la degradació i deixadesa del patrimoni natural, agrícola, històric i arqueològic del medi natural de la serralada de Marina es la seva mes immediata conseqüència.

L’ocupació intensiva del territori, el caos circulatori i la contaminació per l’ús abusiu del vehicle privat a motor, el gran volum de residus urbans que generem, l’alt índex d’atur i pobresa, i la manca absoluta de participació democràtica efectiva i vinculant en la gestió política municipal son a grans trets el que fan de Badalona una ciutat social i econòmica i ecològicament insostenible.

 

2n. Energia: Consum energètic, SomEnergia, MAT

Totes les qüestions ambientals importants tenen una relació directa amb l’energia, i parlant de les ciutats els dos grans protagonistes son els habitatges i els cotxes. Aquests dos, son els artefactes amb més impacte ambiental. La construcció i l’ús dels edificis consumeix el 40 % de la despesa energètica en el conjunt de la UE. I des del 1990, el principal consumidor energètic a la nostra societat és el sistema de transport fonamentat en el vehicle privat a motor, consumidor que supera el 40 % de l’energia procedent dels combustibles fòssils (i el 75% del petroli) que importem.

Catalunya, més que Espanya i mes que el conjunt de la UE, és el país que viu la situació energètica més crítica en el context mundial per la seva gaire bé absoluta dependència de les importacions de combustibles fòssils i radioactius. També es el país mes nuclearitzat de l’estat espanyol.

Catalunya no té cap competència en la gestió energètica, depèn dels “Planes EnergéticosNacionales” elaborats pels darrers governs franquistes, que a més a més adjudiquen prioritat absoluta a l’energia nuclear. l’oligopoli nuclear UNESA està darrera del bloqueig del decret delegalització de l’autoconsum i de la supressió de les primes a les renovables. El sistema elèctric espanyol que és obsolet, brut, molt contaminant i antidemocràtic, es el responsable de l’incompliment del Protocol de Kyoto i d’impedir avançar cap a un model d’energies 100%renovables netes no contaminants.

Conclusió: Hem d’avançar cap a un nou model social de producció i consum energèticamentsostenible d’autoconsum, d’estalvi i d’eficiència fonamentat en energies de proximitat 100% renovables.

 

Cooperativa SomEnergia

Nascuda a Girona fa tres anys, aquesta cooperativa ja compta amb 14.400 socis d’arreu tot l’estatespanyol. Actua en la comercialització i generació d’energies renovables, amb l’objectiu de balanç zero a partir d’energies renovables. Actualment la capacitat d’autoproducció de la cooperativa és del 20% respecte al consum dels socis. S’han invertit 3,5 milions en les instal·lacions en funcionament.

La cooperativa té dos aspectes importants: el cooperatiu i el industrial. Actualment compta amb cinc plantes fotovoltaiques, una de biogas i una altra de biomassa. Actualment dona suport al projecte “viure de l’aire del cel” d’instal·lació d’un aerogenerador Alston de 2,4 MW al Penedèsd’EOLOP, S.L.

La cooperativa s’organitza en grups locals com el de Badalona que poden promoure projectes d’energies renovables amb certa autonomia. Com a venedor la cooperativa pren de referència la TUR (ara pendent de canvis) com a base, prenent la part fixa de la factura una mica per baix i lavariable una mica mes alta. L’actual sistema tarifari es un desgavell important pendent de reforma governamental. SomEnergia no practica les portes giratòries. També fa assessories per la instal·lació d’equips d’autoconsum.

També potencia la generació local a prop del consumidor, ja que l’autoproducció representa un30% per cent de l’estalvi de les pèrdues del transport de la xarxa.

La cooperativa s’autofinancia amb les aportacions dels socis, no necessitat crèdits dels bancs, totel capital és social. Quant a la gestió financera treballa amb Triodos Banc i la Caixa d’Enginyers.

La MAT

La MAT es un projecte de REE fonamentat en les fal·làcies, mentides i demagògia de l’oligopolinuclear (Endesa, Iberdrola, Gas Natural-Fenosa, HC i Eon Espanyola) amb l’objectiu de mercadejar amb els excedents de l’energia nuclear franco-espanyola. Es un projecte innecessari que respon al model energètic obsolet i antidemocràtic espanyol. Cal treballar per a un altre model sostenible de producció i consum diferent al que representa la MAT.

La lluita de la Plataforma No a la MAT Girona compta amb dues vies diferenciades: la legal i la desobediència civil. En el primer terreny presentaran una denúnica contra la Generalitat de Catalunya per incumpliment de les normatives de guardar les distàncies de seguretat de les torres de la MAT respecte als nuclis habitats com pasa a moltes masies i carreteres. En el segon s’han fet moltes accions, algunes espectaculars.

El Punt i el Diari de Girona manipulen sovint les notícies per criminalitzar el moviment d’oposició a la MAT.

La plataforma de defensa de la serra de Marina i Can Zam de Santa Coloma de Gramenet també ha fet diverses mobilitzacions i ocupació de 6 torres contra la MAT i el diumenge 1 de juny tenen convocada una manifestació des de la plaça de la Vila fins al pàrquing del cementiri on hi ha previst fer una subestació de transformació de la MAT. Al barri de les Oliveres les torres de la MAT passen a 75 metres dels blocs d’habitatges. A Badalona, la bell mig del parc de la serralada de Marina hi a set torres per on està previst passar la MAT procedent de Setmenat del Vallès. Una de les torres està situada a 150 metres del nucli habitat del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, quan segons la normativa europea hauria de passar a 440 metres. Per aquest motiu l’any passat (30-11-13) es va fer també una manifestació des del barri de Bufalà fins a aquesta torre per ocupar-la en protesta per aquests fets. Finalment es va llegir un manifest contra la pobresa energètica,contra la MAT, i en defensa d’un nou model energètic fonamentat en energies 100% renovables.

3. Propostes d’acció:

  1. Donar suport a la Manifestació de Santa Coloma Contra la MAT
  2. Potenciar les cooperatives d’energies renovables com es SomEnergia
  3. Celebrar el dia Mundial del Medi Ambient (5-6-14) passant un documental de les lluites d’oposició a la MAT a les Guilleries i Fellines de Girona.
  4. Potenciar els projectes d’energies renovables a nivell local o comarcal com per exemple el projecte Viure de l’aire del Cel d’EOLOP S.L. del Penedès.
  5. Donar suport/col·laborar amb les lluites contra la pobresa energètica d’entitats com l’Assemblea d’Aturats de Badalona i la FAVB.

Informació

This entry was posted on 12 Juliol 2014 by in Documents.

Categories

Juliol 2014
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Contra la repressió al Comitè de suport amb els vaguistes de fam de Comroc

Campanya “No Marxis sense hora, hi tens tot el dret”

Àlbum de fotos del #TramProgrés de la #ViaCatalana

L’Àgora Ciutadana de Badalona necessita tot l’entusiasme…

A %d bloguers els agrada això: