3a Àgora Ciutadana de Badalona 2015 “crònica” 2/2
A la segona part de la 3a Àgora Ciutadana de Badalona les assistents van treballar en grups sobre 4 eixos i aquestes van ser les seves conclusions:
Alternatives econòmiques a la banca tradicional a Badalona
- Banc del temps
- Moneda social
- Conscienciació a tots els nivells (ampas, col·legis, alumnes, pares i mares, centres cívics, entitats socials).
- Cooperatiu i autogestionat.
Alternatives al model productiu capitalista a Badalona
Es comença amb l’explicació de l’experiència concreta de l’empresa MOL-MATRIC. Arran del tancament de l’empresa els treballadors decideixen que l’única via que els quedava per evitar el tancament de l’empresa era la d’autogestionar, ja que havia condicions de sortida al mercat dels seus productes. Eren propietaris d’uns motlles únics que necessitaven altres empreses del sector i la venda d’aquests els van permetre tenir capital per poder començar a funcionar com a cooperativa.
Hi va haver un procés de reeducació dels treballadors, no hi havia comandaments tots eren iguals, havia responsables de tasques, les decisions es prenien en assemblees.
És important molta consciència social, un bon nucli de treballadors que sàpiguen harmonitzar, treballar i vendre el producte.
No és bo que les cooperatives depenguin de les subvencions (encara que per iniciar-les pugui anar bé); si la seva continuïtat depèn d’ajudes externes quan aquestes no arriben la cooperativa deixa de funcionar.
Alternatives a Badalona:
- A Badalona hi ha unes cinquanta cooperatives de treball però no hi ha contacte entre elles (no són autogestionades).
- L’IMPO no ha de ser només gestor dels diners que rep d’organismes externs (Diputació, AMB, Fons Social Europeu, etc.) sinó que ha de canalitzar mesures econòmiques i laborals per fomentar l’ocupació, amb la participació de tots els grups i entitats; i fomentar el cooperativisme.
- Les cooperatives treballen per a les persones, i els seus beneficis s’inverteixen a la pròpia cooperativa i/o a projectes socials
- Part fonamental per l’èxit de les cooperatives és crear un bon nucli de personal amb consciencia social i tenir uns objectius clars.
- Realitzar formacions als centres d’educació secundaria sobre cooperativisme.
- Formar e informar sobre l’historia i el funcionament de les cooperatives.
- Actualment està en procés la formació del Consell socioeconòmic en què podran participar entitats, grups municipals, sindicats, empresaris, botiguers. En aquest consell és necessaria la participació de les cooperatives, tant laborals com de consum per fomentar el cooperativisme com a alternativa que puguin assumir els treballadors que avui estan a l’atur.
- Crear Cooperatives d’atenció a la gent gran.
Alternatives al consum sostenible i autosuficient a Badalona
En base a experiències concretes (El Garrofer, grup de consum ecològic, de proximitat, assembleari, de temporada…), de Conreu Sereny (productors agroecològics del municipi) i de Som Energia (Cooperativa distribuïdora i productora d’electricitat 100% renovable), es proposen les següents alternatives:
- Demanar de l’Ajuntament que faci un inventari dels terrenys conreables que encara queden al municipi i un estudi de la seva possible posta en producció.
- Fomentar cooperatives de producció agroecològica en col·laboració amb entitats com l’Assemblea d’aturats
- Posar en marxa un “Mercat de pagès” al municipi, com ja es fa a Barcelona i localitats del Baix Maresme
- Fer difusió i educació des de l’ajuntament d’experiències d’economia social i solidària
- Invitar la ciutadania a contractar bens i serveis (electricitat, assegurances, telefonia, banca, …) amb cooperatives i entitats ètiques.
- Posar en marxa, per part de la ciutadania, experiències d’intercanvi social, com el banc del temps i la moneda social.
- Promoure la conscienciació a favor de productes durables i reparables.
- Promoure les 3 + 2 Rs: Reduir, Reutilitzar, Reciclar, Raonar (consumir productes de temporada…) i Responsabilitzar-se (prioritzar el transport col·lectiu…)
- Fomentar el decreixement
- Donar suport a la Xarxa d’Economia Solidària.
Economia Feminista a Badalona
- Fer nostre el discurs de l’economia feminista a les nostres vides i des de les nostres organitzacions.
- Recuperar la regidoria de les dones.
- Moció per obrir el debat sobre els permisos de maternitat i paternitat.
- Perspectiva de gènere a l’espai públic, facilitar i socialitzar les feines reproductives i de cures.
- Pla d’igualtat intern a l’administració local.
- Incloure l’obligatorietat de disposar de plans d’igualtat als plecs de condicions de la contractació pública.
- Facilitar la participació de les dones als nostres espais, oferint servei de ludoteca.
T'agrada:
M'agrada S'està carregant...
Relacionats